Europeanen hebben misschien geen trek meer in reizen naar de VS, Amerikanen vliegen nog steeds graag trans-Atlantisch – althans voorlopig.

Air France-KLM, de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa gemeten naar omzet, liet afgelopen woensdag weten dat het aantal boekingen voor vluchten van Europa naar de VS in mei en juni met 2,4 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd zijn de boekingen van vluchten in de tegenovergestelde richting met 2,1 procent gestegen.

Europeanen lijken minder happig om hun zomervakantie in de VS door te brengen en kiezen voor andere bestemmingen. De boekingen bij Air France-KLM vanuit Europa naar de rest van de wereld zijn met 9,2 procent gestegen, vergeleken met een stijging van 7,3 procent van boekingen richting Europa.

“Europa houdt stand tegen de onrust in de wereld met een stijging van inkomend vliegverkeer uit zowel de Verenigde Staten als de rest van de wereld,” zei topman Ben Smith van Air France-KLM eerder deze week.

Het Duitse Lufthansa, qua omzet de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, ziet vergelijkbare trends. CEO Carsten Spohr zei dinsdag tijdens in een toelichting op de kwartaalcijfers dat Amerikanen meer bereid zijn om geld uit te geven dan Europeanen. Hij voegde eraan toe dat: “Het aantal boekingen in de VS licht is gedaald, zowel van als naar Amerikaanse bestemmingen.”

Strengere immigratieregels VS schrikken ook toeristen af

Strengere immigratieregels zijn een van de redenen waarom Europeanen de VS links laten liggen. In een interview met persbureau Bloomberg sprak de baas van het hotelbedrijf Accor over teruglopende boekingen als gevolg van een “bad buzz”, mede als gevolg van meldingen van Europeanen die worden geweigerd aan de Amerikaanse grens.

Zo vertelde de Franse minister van Hoger Onderwijs aan persbureau AFP dat een wetenschapper de toegang tot de VS werd geweigerd, nadat hij teksten bleek te hebben verstuurd waarin hij kritiek had geuit op de Amerikaanse president Donald Trump.

De handelsoorlog van de president veroorzaakt ook economische onzekerheid. Reizen is een van de eerste uitgaven die daar onder lijden, omdat het vaak gaat om niet-essentiële uitgaven waar consumenten makkelijk op kunnen besparen.

Tegelijk is er een groeiende bereidheid in de nasleep van de coronapandemie om te betalen voor bijzondere reiservaringen. Ook zijn premium vliegtuigstoelen voor vakantiereizen zijn zeer gewild.

Klap van handelsoorlog moet nog komen voor luchtvaartmaatschappijen

Aangezien de economische onzekerheid zal aanhouden en de impact van de hogere importtarieven nog niet volledig is doorgesijpeld naar de economie, denken sommige analisten dat het ergste nog moet komen voor luchtvaartmaatschappijen.

“Op dit moment profiteren Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en Lufthansa nog van een veerkrachtige vraag naar vakantiereizen. Maar we denken toch dat dit zal verzwakken door welvaartseffecten [zoals de impact van de handelsoorlog, red.]”, schreef analist Andrew Lobbenberg van Barclays deze week in een rapport. Analisten van Barclays zijn daarom weinig optimistisch over de vooruitzichten voor trans-Atlantische vluchten.

LEES OOK: Ook Nederlanders boeken minder reizen naar VS